2 januari 2014: van Waremme naar Moxhe.

De oude Romeinse heerweg van Tongeren naar Bavay, de huidige N69 vormt de zuidgrens van Hollogne-sur-Geer. Het was een oude heerlijkheid in het prinsbisdom Luik dat echter een leen was van het feodaal hof van Namen. Deze ingewikkelde situatie zorgde regelmatig voor conflictsituaties (blijkbaar zijn bestuurlijke problemen van alle tijden ….)

Hollogne-sur-Geer is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met een vrij grote dorpskom. Er is vooral akkerbouw en veeteelt. Er bevond zich een suikerraffinaderij van de groep Tiense Suiker-Südzucker, die in de loop van 2009 ophield te bestaan.

De watermolen uit 1646 ligt in de omgeving van het kasteel en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige kasteelheer. De molen fungeerde tot in 1948 als korenmolen. Het rad en de moleninrichting dateerde van de 19de eeuw en werden verwijderd in 2003. Na een volledige restauratie is de molen sinds januari 2008 terug in gebruik voor de aanmaak van groene stroom. De molen werd in 1977 beschermd als monument.

Water …. Nog meer water is hier vlakbij waar zich de bassins bevinden die tot in 2009 dienden om de suikerfabrieken te bevoorraden en het water te zuiveren.

Na stopzetting van de suikerbiet activiteit, vormen de waterbassins een cruciale rol in het ontstaan van nieuwe biotopen in dit natuurgebied.

Heel af en toe loopt de Via Limburgica over special aangelegde wandelpaden …. met verlichting. Een vooruitgang? U mag het zeggen.

Lens-Saint-Remy (deelgemeente van Hannut): de Carmel, een begijnhof gesticht in 1343, waarvan de huidige gebouwen dateren uit de 18de eeuw. De zusters Augustinessen verbleven er tot aan de Franse Revolutie. Daarna werd het begijnhof tot in 1956 bewoond door Karmelietessen.

Lens-Saint-Remy: de Sint-Remigiuskerk uit 1893 met een classicistische toren uit 1760. De toren is het enige overblijfsel van de oude kerk. Het kerkorgel werd in 1975 beschermd als monument.

Stille getuige van wat eens een (tram)station was aan de lijn Hoei – Landen. Nu is het een onderdeel van de RAVeL (fietspaden op de vroegere spoorweglijnen of jaagpaden)

RAVeL: Réseau Autonome de Voie Lente, een netwerk van trage wegen, voorbehouden aan niet gemotoriseerde weggebruikers.
Comments are closed.