17 juni 2012: van Reliegos via León naar La Virgen del Camino

Gisterenavond heb ik nog heerlijk gegeten in bar La Torre in Reliegos. Ik vermeldde gisteren al dat La Torre een bijzondere bar is, niet alleen omwille van zijn kleurrijke buitengevels, maar ook omwille van de uitbater die in de plaatselijke krant de ‘de Elvis Presley van de Caminowordt genoemd.

De “Elvis Presley van de Camino’.

De eigenaar liep twee jaar geleden vanaf zijn voordeur ook de Camino en rapporteerde daarover in de plaatselijke krant. Zijn voorliefde voor Elvis’ muziek bezorgde hem de bijnaam van ‘de Elvis Presley van de Camino’. Je mag er binnen op de muren schrijven, hetgeen dan ook veelvuldig gebeurt.

Overal graffiti op elke muur.

Hij spreekt vloeiend Frans en bij elk antwoord moet je even nadenken of hij ernstig is of je probeert bij de neus te nemen. De prijzen die hij hanteert zijn bovendien uitermate bescheiden. Het terras dat in deze periode de helft van de straat in beslag neemt, zat gisterenavond dan ook helemaal vol. Kortom, een bijzonder leuke ervaring!

Over de lange etappe via León naar La Virgen del Camino wil ik kort zijn. Enerzijds omdat ook vandaag de rijweg mijn trouwe, maar weinig gewaardeerde bondgenoot was, anderzijds omdat ik mezelf wat extra tijd wil gunnen en het blogverhaal dus kort hou.

Net als bij Logroño en Burgos, was ook het binnenlopen en verlaten van León een ware beproeving. Industrieterrein, winkelketens aan de rand, flats en autoverkeer. Ik mag me gelukkig prijzen dat het zondag was, waardoor nog grotere drukte en vrachtverkeer me bespaard bleven.

Even bijtanken!

León is een mooie stad. Ruim 2000 jaar oud en sinds de Romeinse tijd van grote betekenis voor het noorden van Spanje. Het is ook een monumentale stad die heel wat interessante plekjes in petto heeft voor de pelgrim. Uiteraard steekt de kathedraal letterlijk en figuurlijk torenhoog uit boven de andere indrukwekkende gebouwen.

De imposante kathedraal.

IMG_1828-BorderMaker

Eén van de typische Leonese straatjes.

Geen kathedraal, maar ook bijzonder mooi.

… met een rijkversierd koor…

… en centrale verwarming onder elke bank.

 

IMG_1844-BorderMaker

Ode aan de pelgrim.

Zelfs in de ornamenten is de schelp aanwezig.

Na het bezoek aan León besloot ik een 7-tal kilometers verder te wandelen om León definitief achter me te laten en morgen het ruige landschap van de provincie León, de páramo, aan te vatten.

Over de albergue in La Virgen del Camino kan ik kort zijn. Niet overdreven groot, redelijk netjes en voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen voor de pelgrim. Voor 5 euro krijg je er een bed. Niet mopperen dus!