10 juni 2016: van A Fonsagrada naar Castroverde.

Song: Working Class Hero – John Lennon

Gedachte: Wat heeft de opvoeding door mijn ouders mij bijgebracht, en…. wat heb ik zelf als opvoedende ouder op mijn beurt proberen mee te geven

Weer: Bij de start mist, later vallende mist en uiteindelijk regen. Vanaf de middag droog bij zo ’n 16 graden.

De albergue Cantabrico in A Fonsagrada is zeker een aanrader. Voor 10 euro kun je verblijven in een schone albergue met een goed ingerichte keuken en met een voorraad voedingsmiddelen ter beschikking voor de pelgrims. Bovendien krijg je er, als enige albergue tot dusver, linnen lakens, een linnen sloop en een handdoek. In de verschillende slaapzalen staan er maximaal 8 bedden. De enige (letterlijke) dissonant was een keffende hond, die pal onder ons raam, vanaf 4 uur afgelopen nacht zonder ophouden van zich liet horen tot half zeven in de ochtend. Waarschijnlijk is hij toen, moe van al dat herrie maken, zelf gaan slapen.

De maaltijd van gisterenavond mocht er zijn. Samen met 7 Franse pelgrims trok ik naar een pulperia waar we voor 15 euro een copieus 3-gangenmenu plus nagerecht voorgeschoteld kregen. Sinds enige tijd was er dit keer geen probleem voor de niet-vleeseter. Het was bovendien een heel gezellige avond met (te veel) wijn in goed en sympathiek gezelschap.

Dreigende wolken….

Vanmorgen regen. Het moest er van komen. Ik had het tegen verschillende pelgrims al verteld, dat ik op al mijn voorgaande caminos slechts 2 echte regendagen heb gekend. Vandaag dus de derde, zij het dat tegen het middaguur de regenjas toch weer uit kon.

En mist ….

De eerste uren was er van de omgeving weinig te merken. De mist beperkte het zicht tot een kleine 100 meter. Doorstappen geblazen! Dat doorstappen ging soms heel vlot, maar op de steile stukken was het toch af en toe even halt houden en uitblazen. En die steile stukken die waren er. Eerst was er na 5 km de Alto de Montouto, waar zich volgens de geschiedenis boven op de top  een pelgrimsonderkomen bevond, waarvan nu nog de restanten te zien zijn. Het Real Hospital de Santiago de Montouto werd in de 14de eeuw gebouwd in opdracht van de Castiliaanse koning, in een gebied waar geen mens woonde. Zo ’n 7 km verderop diende de beklimming bij A Lastra zich aan. Een onbeduidend bergdorpje waar je zo doorheen bent, maar om er te komen gaat de laatste kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 13%. Veel tijd om op adem te komen is er niet, want onmiddellijk hierna moet de volgende klim aangevat worden om het hoogste punt van vandaag te bereiken, de Alto de Fontaneira op ongeveer 950 meter. Die hoogte zullen we in deze camino niet meer halen, want vanaf Lugo (morgen) gaan we naar de 500 meter en dat zal enkele dagen zo blijven.

Misschien ligt er wat veel nadruk op het klimwerk in deze camino, maar je kunt er moeilijk om heen, de route is erg zwaar als gevolg van de vele hoogtemeters die in vele etappes overwonnen moeten worden. Maar, dat wordt ruim gecompenseerd door de heerlijke wandelwegen off road en de overweldigende natuur. Ook vandaag weer weinig over asfalt gelopen, maar in plaats daarvan vaak goed begaanbare paden door het bos. Ook waren er op geregeld afstand cafés te vinden, waar je je kon bevoorraden. Toch heb ik maar één stop gemaakt omdat tijdig in de albergue wilde arriveren, want ik had nog een en ander te wassen en dat moest bovendien ook nog droog geraken.

Nog maar eens een hond aan de ketting. Deze hond toonde zich schuw en bang en dook bij mijn passage de schuur in.

De meeste pelgrims die deze morgen vanuit A Fonsagrada vertrokken brengen de nacht door in O Cádavo, 8 km vóór Castroverde. Zij zullen morgen een lange etappe naar Lugo onder de voeten krijgen. Zij die vandaag tot Castroverde liepen hebben er zo ’n kleine 30 km opzitten, maar kunnen het morgen wat rustiger aan doen. Lugo is vanaf Castroverde net geen 22 km.

Het zal er wel druk zijn in Lugo, want Lugo is na Oviedo de enige grote stad aan de Camino Primitivo. Daar valt wel een en ander te bezichtigen en dat willen de meesten. Bovendien is Lugo ook de laatste startplaats die recht geeft op een compostela met een afstand van net iets meer dan 100 km van Santiago. Vannacht overnacht ik in de mooie albergue van Castroverde, een albergue die beheerd wordt door de Xunta. Overnachtingsprijs: 5 euro.

Modern interieur albergue in Castroverde

De buitenkant.